marți, 18 septembrie 2012

Repere masculine

Guest post by Donbag Curadan

Fuste, bluze, rochii și mai ales pantofi. Peste toate, accesorii. Să zicem că ai un arsenal complet pentru a ataca fiecare sezon și orice scenariu la care te gândești, fie că e un ceai în centru (nu vechi), un weekend în afara orașului, sau chiar o premieră la operă. Ce se întâmplă însă când jumătatea ta nu se ridică la nivelul fashonistei din tine? Atunci când omul de lângă tine e bărbat, dar nu domn, și respinge ideea de a fi prezentabil ca pe o chestie feminină, incompatibilă cu tot testosteronul lui? Încerci să îl ajuți să-și deschidă ochii sau cauți altceva, însă cum mentalitatea productivă e să repari lucrul bun pe care îl ai deja în loc să iei ceva nou, vei avea nevoie de repere. Masculine. Mai jos găsești link-uri către site-urile pe care eu le urmăresc, le poți citi tu și transmite mai departe informația, sau i le dai direct lui, poate îi plac pozele și rămâne să citească și textul, ca pe un Playboy.

Dacă ești bărbat și ai ajuns la postul ăsta fără să îți spună prietena, am o bănuială că știi deja care e treaba cu șosetele albe, printre altele. Verifică lista mea de link-uri de mai jos si propune-mi altele pe care le consideri de recomandat.

Cu toate că nu știu prea multe despre alegerile pe care le fac femeile dimineața când se îmbracă, mi se pare că stilul masculin este în general mai simplu decât cel feminin, deși femeile îmi spun că e greu să îmbraci un bărbat. Nu e greu să-l îmbraci, e greu să-l îmbraci corect, în special când vrei să exprime un pic de personalitate ieșind din zona sigură "blugi și cămașă". Tendințele sunt mult mai atenuate (sau așa ar trebui să fie), culorile se aleg în funcție de persoană și nu de starea de spirit de dimineață și piesele sunt limitate ca număr: pantaloni, cămașă, sacou, eventual tricou. Toate acestea trebuie alese pentru a evidenția calitățile posesorului, nu pentru a afișa moda la un anumit moment. De câțiva ani încoace, au apărut multe site-uri despre stil masculin, probabil e un semn al "crizei", așa că sursele de informare nu se rezumă la cărțile din domeniu, care acoperă mai ales partea formală a lucrurilor.

TheStyleBlogger
Dappered





Dappered "Fashion is temporary and expensive. Style is timeless and affordable." Cap de listă, preferatul meu. Cu un motto ca ăsta așteaptă-te la lucruri de bun simț în majoritatea ariilor masculine: vestimentație, încălțăminte, îngrijire corporală, băuturi, mașini, relații și tot ce mai fac bărbații. Se pune accent pe stilul american mai ales și produsele prezentate sunt disponibile în Statele Unite, dar reprezintă punctul de mijloc între stilul formal / business și păunii de pe sartorialist.

TheStyleBlogger Declarat de Esquire la un moment dat "Best dressed real man", Trepanier prezintă tot zona de mijloc a stilului, cu un accent și mai american, mai ales la încălțăminte. Încalcă des regulile (dacă vrei să vezi o combinație reușită de cămașă cu mânecă scurtă și cravată intră aici), nu poartă culori țipătoare și stilul lui e mai mult urban decât clasic (sacou + hanorac?).

dappergents.ro
Domni de România
dappergents.ro Probabil ai auzit deja de el, produsul remarcabil din punct de vedere vizual al unor trei prieteni vechi din București. Au un articol pe săptămână, nu au niciun an împlinit și acoperă fiecare element de vestimentație, pe rând. Fotografiile sunt gândite atent, blogul e un produs de calitate. Îi găsești pe Facebook.

Domni de Romania Blogul lui Cezar Ionașcu, unul dintre cele mai vechi despre stil masculin în română. Blogul e structurat ca un dosar în care găsești informații detaliate despre elementele de vestimentație masculină, până la detaliu. Prezintă multe reguli pe care Cezar le-a moștenit din familie, reguli care nu sunt deloc bine cunoscute precum și motivul pentru care ele există. De exemplu șosetele se asorteaza cu pantalonii și nu cu pantofii pentru a pastra o linie continuă până la laba piciorului, nu pentru ca vreun stilist spune că așa trebuie. Pe lângă haine, Cezar atinge și alte subiecte referitoare la stil, dar ideile lui par câteodata cam prea de (extremă) dreapta.

stilmasculin.ro Blogul lui Laszlo Nagy, un tip din Cluj de etnie maghiară care are câte un post pentru fiecare  articol în parte și prezintă și multe "tendințe" actuale ale bărbaților "stilați". Batiste de buzunar, șosete colorate, bandane, eșarfe, pălării, sacouri cât mai colorate. E ironic faptul că la un moment dat a avut un post homofob, însă se explică prin targetul mai recent, băieți de liceu demni de cocalari.com care își trimit poze penibile pentru a fi jurizați. Oricum, blogul merită felicitat pentru cantitatea uriașă de informație prezentă, chiar dacă forma de prezentare lasă mult de dorit, greșeli multe de gramatică (de înțeles), layout primitiv, comment-uri slabe. Totuși, e primul care a reușit să închege cât de cât o comunitate online românească cu oameni interesați de lucrurile astea. A, lucrează la o carte.

Men's Style Pro Înapoi la resurse străine, blogul ăsta e ținut de un tip atletic, de culoare, care pune accent pe calitate. În ultima vreme are cam multe posturi de promovare de produse.

Effortless Gent Blogul lui Barron, un tip din San Francisco Bay Area care la un moment dat a slăbit cam 20 de kilograme. Acum se îmbracă foarte bine și dă sfaturi pertinente în domeniul ăsta.
The Modest Man
Men's Style Pro

The Modest Man Sfaturi de stil pentru bărbați scunzi. Tipul are 5'6" (1.67m) așa că știe despre ce vorbește. Pune accentul pe amănunte speciale pentru cei "handicapați vertical" și dă exemple de la Hollywood și nu numai.

The Style Buff Un italian prezent la toate târgurile Pitti Uomo. E un blog făcut cu tumblr, pune accentul pe vizual ca un adevărat european. Pagina lui pe pinterest e o resursă zilnică.

Gentleman's Gazette
The Style Buff

Real Men Real Style Site-ul unui tip Antonio din Texas, axat mai mult pe îmbrăcăminte business. Precizez că e din Texas pentru că poate fi inspirație pentru verile infernale de la noi. În general recomandă produse de calitate, dar scumpe.

Gentleman's Gazette Aici găsești sfaturi despre cele mai formale ținute, de la black tie la white tie și morning dress. Recomandările sunt pe măsură.

styleforum Cel mai cunoscut forum despre stil masculin, găsești atât sfaturi pentru ținute formale cât și pentru streetwear. Standardele sunt destul de ridicate totuși și mulți membri sunt americani.

Ask Andy About Clothes Un site cu o interfață veche și greoaie dar care conține multe informațtii legate de haine și materiale. Dacă vrei să vezi de ce o cămașă de calitate se alege în funcție de țesătură și nu de sigla de pe piept (care nici n-ar trebui să existe) aici găsești un tutorial care îți explică în detaliu proprietățile fiecărei țesături și vocabularul necesar.
An Affordable Wardrobe
A Suitable Wardrobe

Style Savage Blogul ăsta bate înspre fashion, iar fotografiile sunt foarte bune. Haine (smart) casual, scumpe, de calitate. Din păcate nu prea au echivalent în România.

A Suitable Wardrobe Alt blog despre ținute formale / business. Accentul e pus pe costume, chiar bespoke.

An Affordable Wardrobe Un răspuns la cel de mai sus, tipul ăsta se ocupă numai cu thrift-shop-uri (adică magazine de haine la mâna a doua)

Honor Thy Tailor Niște articole care îți arată cât de important e să îți duci hainele la croitor. E foarte important.

Selectionneurs Te ajută dacă știi olandeză. Oricum, o resursă vizuală bună.

The Suits of James Bond Site dedicat celui mai bine îmbrăcat spion fictiv. Găsești multe sfaturi despre cum să te îmbraci când călătorești. Nu știu dacă ai observat dar 007 se plimbă destul de mult în scop de serviciu.
The Suits of James Bond
The Suits of James Bond

modasicevamaimult Blog-ul lui Emanuel Iuhaș. El e un insider în sensul că e designer de vitrine (sunt sigur că există un mod corect de a spune asta) pentru magazine high-street din mall-urile de la noi. Postează și despre evenimente de fashion de la noi pentru bărbați și femei și iși prezintă ținutele personale.

in blinding lights Blogul lui Claudiu, un tip care e (sau vrea să fie, nu știu exact) model. Are poze cu ținutele lui și știri despre modele masculine din România.

Claymoor Shoe porn. Mulți pantofi pentru obsedații de domeniu.

The Sartorialist Cred că pe ăsta îl știi deja.

Alte resurse:
  • The Big Black Book este o ediție specială a revistei Esquire care apare de două ori pe an si prezintă tendințele pentru sezonul respectiv inclusiv haine cu prețuri nesimțite. La un moment dat au arătat într-un articol cum să recreezi ținute de mii de dolari cu un buget normal.
  • Un croitor care își cunoaște meseria (nu un cârpaci)
Gentleman
The Big Black Book

Consumă lista asta în timp, la început detaliile par stupide dar în timp le vei găsi explicația. Nu uita să te simți bine în hainele tale și poartă-le cu atitudine.

3 comentarii: