vineri, 9 noiembrie 2012

De ce să începi să te îmbraci mai bine


Guest post by Donbag Curadan.

Articolul ăsta e scris pentru bărbați. Cum audiența acestui blog e preponderent feminină, vă sugerez să trimiteți articolul prietenilor/iubiților/soților voștri care ar vrea să își îmbunătățească stilul vestimentar.

Bănuiesc că există un moment în viața fiecăruia în care ne propunem să ne îmbrăcăm mai bine, mai prezentabil. Apariția acestui moment este importantă deoarece exact ca în psihoterapie "pacientul" trebuie să vrea să se schimbe, altfel atunci când propunerea vine din afară ea va fi respinsă sau mai rău, acceptată împotriva voinței proprii cu rezultate pe măsură.

"Haina nu face pe om." Primul lucru pe care îl auzi de la cineva care se îmbracă prost. De multe ori insă, lumea vrea să spună de fapt "Un om (serios) nu pune preț pe haine". De ce din prima nu reiese a doua e subiect de logică de clasa a noua. Adevărul e că un nemernic va fi un nemernic cu orice s-ar îmbrăca, dar unui bărbat adevărat nu îi stă mai rău îmbrăcat prezentabil, dar va arăta că se respectă. Într-o societate care a fost forțată să renunțe la valorile culturale apar fenomenele "trening in BMW", iar statutul social este determinat în primul rând de avere, nu de valorile clasice ale societății: onestitate, încredere, verticalitate, respect etc. Cezar povestește într-un articol cum și oamenii simpli pot recunoaște diferența dintre tradiția nobilității și impostura banilor, chiar dacă nu o pot explica. "E bogat, da' nu e boier!"

O garderobă bine pusă la punct nu te face mai fericit, însă îți poate deschide ușa către unele experiențe noi care te scot din rutină. Vei fi tratat mai bine de către necunoscuți și vei lega mai repede legături personale, sociale și profesionale afișând o imagine pe măsura personalității tale și a valorilor pe care vrei să le proiectezi. Aceste efecte asupra celorlalți trec de regulă neobservat, nimeni nu face legătura "Poartă sacou, deci e serios" în mod direct, însă este influențat de vestimentația ta fără să-și dea seama. Cred că cel mai evident este modul cum ești tratat atunci cand călătorești, poți trece mai ușor de vamă și ești tratat cu mai mult respect la recepția hotelului sau în interacțiunea cu alți funcționari (la biroul de informații, la casele de bilete, în relația cu autoritățile etc.) Din nou, să nu crezi că reacția lor este aleasă conștient în funcție de ceea ce porți, la hotelurile decente sunt instruiți să nu facă asta, iar în străinătate lucrătorii cu publicul sunt mai atenți la propriile reacții, însă prima impresie (inconștientă) contează mai mult decât sesiunile de training.
Trei necunoscuți într-un aeroport

Lucrul care îi împiedică pe mulți să treacă la fapte este frica de necunoscut, în sensul în care îmbrăcându-te mai bine vei ieși din zona ta de siguranță, vei schimba modul în care relaționezi cu întreaga societate. Pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă le e din ce în ce mai greu să schimbe ceva în viața de zi cu zi, iar felul în care te îmbraci îți poate schimba perspectiva zilnică în asemenea măsură încât poate deveni iritant. Nu e ușor să te îmbraci altfel decât oamenii cu care ai de-a face, prieteni sau colegi, șefi sau subalterni, mai ales atunci când schimbarea este evidentă. Unii îți vor zice că exagerezi, alții că ai probleme de încredere în sine și vrei să epatezi, dar cel mai rău va fi atunci când oamenii nu îți vor zice nimic dar te vor judeca. Soluția la această problemă nu e ușoară, e nevoie de diplomație și o comunicare foarte bună. Explică-ți motivele într-un mod în care eviți un conflict, indiferent cât de minor. De exemplu prietenilor le poți spune că vrei să cunoști femei sofisticate, colegilor că e un hobby recent și șefilor că te-a pus prietena. Orice ai zice, fă-o fără emfază, cu zâmbetul pe buze și nu căuta să îi convingi pe ceilalți de noile tale valori, mai ales tratându-i cu superioritate. Nimănui nu-i place prozelitismul, iar cei care și-ar dori sfatul tău vor veni singuri să te întrebe.

Pe de altă parte, dacă trecerea e progresivă, cei din jurul tău nu vor fi deranjați de schimbare, poate nici nu o vor observa. Se știe că bărbații sunt în general mult mai puțin atenți la detalii, dacă nu mă crezi, încearcă să îți amintești cu ce a fost îmbrăcat colegul tău de birou (sau un om cu care interacționezi zilnic) ieri. Dacă nu poartă de obicei pantaloni verzi și cămăși portocalii sunt mari șanse să treacă neobservat. Același lucru nu este valabil însă și în cazul femeilor. Dacă nu îți mai aduci aminte cu ce ai fost îmbrăcat cu două zile în urmă, întreabă-ți o colegă, vei avea o surpriză. O definiție a mea proprie a unui bărbat bine îmbrăcat este cel care trece neobservat de majoritatea bărbaților dar este remarcat de majoritatea femeilor. Nici bufon, nici neglijent.

Dacă te-am convins este cazul să faci următorul pas, să acumulezi informație pe care o găsești pe nenumăratele site-uri care au apărut recent tratând subiectul ăsta și s-o pui în practică. Fă te rog un experiment, îmbracă-te săptamâna viitoare cu blugi închiși la culoare, o cămașă băgată în pantaloni și o pereche de pantofi maro, toate pe măsura ta și vezi cum te simți, aștept feedback.

Toate bune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu