marți, 6 noiembrie 2012

Despre DIY - Guest post Adina


 Una din cele mai pricepute și pline de imaginație prietene din online este Adina - o găsiți pe Instagram cu aliasul lifestyleonmybudget - spune destul de mult despre ea acest alias!  
 A fost suficient de drăguță cât să ne scrie despre ce înseamnă proiecte DIY și ne-a dat sfaturi despre cum să ne apucăm de treabă. Ce ziceți, a reusit să vă convingă? Pe mine sigur da :)


 Clasificarea proiectelor DIY funcție de cunoașterea anumitor tehnici de lucru și unelte necesare: 
  
 1. Simple (de ex aplicat ținte, mărgele, modificat lungimi, eliminat mâneci, etc), care nu necesită mai mult de 1 oră de lucru, utilizând instrumente simple (ace de cusut, clești, adezivi, etc)  
  
 - ținte metalice aplicate pe obiecte de îmbrăcăminte - inspirație bloguri de personal style `


 - guler făcut dintr-o bucată de material cu aplicații - din ciclul "ce să faci cu o bucată de material rătăcită" 


 - ținte metalice aplicate pe curele - ai o curea din piele distrusă de câte găuri i-ai dat? Cumpără cîteva ținte metalice și da-i o viață nouă




 - realizarea unei centuri - mi-a plăcut mult catarama unei curele ieftine văzută pe miniprix online, iar cu o  bucată de piele întoarsă am făcut o centură:


 - aplicat ținte pe încălțăminte - inspirație sezonul toamnă-iarnă 2012 în care pare că plouă cu ținte metalice! 



 2. Medii (de ex re-compunerea unei anumite piese de îmbrăcăminte), necesită până la 5 ore de lucru și mașină de cusut. 
  
 - reconstrucția unei jachete (cu mânecile de la o veche jachetă din piele neagră, vestă de la o parka cumpărată cu 19 ron de la miniprix, ținte metalice) cu inspirație jachete colecția 2012 Zara:


- realizarea unei bluze dintr-o veche cămașă bărbătească - inspirație colecția MMM&HM):


reconstrucția unei perechi de pantaloni "old fashion" - inspirație colecția MMM&HM)


- modificarea manecilor unei jachete vechi - inspirație colecția Zara 2012)




 3. Complexe, necesită mai mult de 5 ore de lucru, mașină de cusut, cunoașterea anumitor tehnici de lucru, iar obiectul produs este făcut utilizând un tipar. 
 - realizarea unei tote bag:




- realizarea unor genți plic:



 Comentariu: cele de mai sus nu sunt cele mai complexe proiecte făcute, însă le-am dat exemplu pentru că au fost realizate pornind de la o bucată de piele (naturală). 
  
 Recuzita pentru proiecte DIY: 
 - mașină de cusut (pe măsură ce învățați și acumulați experiență,  va deveni un "must to have"!) 
 - seturi de ace și ațe 
 - foarfeci 
 - altele (clești, hârtie pentru tipare, tipare, etc) 
 Acesta este parte (mai am un bust de croitorie cu dimensiunile mele!) din "arsenalul" pe care îl am eu ;) 




 Surse de inspirație: 
 - colecții ale caselor de modă, sau mai simplu, colecții ale retailerilor Zara, Mango, HM (aici găsiți deja ideile caselor de modă care au fost trecute printr-un proces de ... simplificare! ) 
 - bloguri de stil personal  
 - reviste de modă 
 - moda străzii
  
 Tips & tricks: 
 - nu aruncați/donați hainele de care v-ați plictisit/ au ieșit din "modă", dar care sunt încă în stare perfectă ! Păstrați-le (în saci vidați/ cutii) pe cele din materiale de calitate (bbc, lînă, piele naturală) pentru proiecte DIY! 
 - începeți cu proiecte simple, pe obiecte de îmbrăcăminte de care v-ați plictisit (în cazul unui eșec, durerea să nu fie foarte mare) 
 - în cazul în care nu aveți pe cineva care să va învețe să coaseti la mașină, faceți un curs basic de croitorie (dacă nu știți să coaseti la mașină și să faceți tipare simple) ... veți descoperi o lume nouă ;) 
 - dacă știți să utilizați mașina de cusut, va recomand cartea "Manual de croitorie" apărut la editura Teora 
 - în cazul în care pentru proiectul vostru aveți nevoie să cumpărați o piesă de îmbrăcăminte pe care să o tranformati ulterior, faceți un calcul în prealabil ... să nu ajungeți să plătiți mai scump decât dacă ați cumpăra articolul pe care doriți să-l "hacker-iți" direct de la sursă! 
  
 Furnizori de materiale pentru DIY: 
 - în mediul online găsiți accesorii diverse pe www.farzat.ro, www.e-mercerie.ro, www.decusut.ro, materiale (inclusiv piele naturală) pe www.texline.ro  
 - în București, magazine fizice:  țesături Shiral (Calea Moșilor nr. 98, sector 2), Sharbek textil (str Lipscani), piele naturală Anatex (Delea Veche nr 20A, sect 2) iar mercerie, vă dau de veste că este un magazin mic foarte bine aprovizionat în complexul comercial din Vitan (etajul 1), clădirea în care se află și Mega Image.  
  
 Acestea fiind spuse, va doresc inspirație și spor la lucru!

2 comentarii:

  1. Baaafta! Sa ai grija la mancarea lor de %#&^%# care duce la expandarea celulelor grase! ... am gasit acum citeva zile un blog al unei tipe care se lupta cu "sistemul": http://pofticioasa.ro/

    Adina

    RăspundețiȘtergere
  2. LIKE :).
    Va pup fetelor!

    PS: poate intr-o zi ploiasa de weekend ne vedem pe undeva la un ceai...

    Mina.

    RăspundețiȘtergere